Juodasis sąrašas. Pirma dalis

Pasikuitusi lietuviškame google “stiliaus klaidos”, radau nesibaigiančius sąrašus “neatleistinų” stiliaus klaidų ir mados “nusikaltimų”: nuo safari kelnių, push-up liemenėlių, hipsteriško stiliaus iki priklijuojamų blakstienų. Kuo šie dalykai yra klaidingi – nežinau ir nesigilinsiu. Daugeliui stiliaus klaidų esu tolerantiška ir net jas mėgstu, nes tų klaidų “klaidingumas” priklauso nuo konteksto ir laikotarpio – prieš daugelį metų, žurnalas “Tarybinė Moteris” laikė rimčiausiu mados “ne”, jei rankinės, diržo, pirštinių ir batelių spalva nederėjo ir postringavo apie tai, kad džinsai dera tik su sportiniais bateliais. Dar visai neseniai džinsai su džinsiniais marškiniais buvo plakami mados kritikų kaip nedovanotina beskonybė, iki kol Dolce&Gabbana tokią džinsinę kolekciją vyrams paleido, kad visi kritikai žado neteko. Ar juoda liemenėlė po baltais marškinėliais, labai mėgstama prancūziško Vogue ex-redaktorės Carine Roitfeld. Mados klaidos dažnai tampa naujo stiliaus, tendencijos ar net obsesijos pradžia. Tai, apie ką čia rašau – net ne stiliaus klaidos, o greičiau prasti įpročiai, nevykę pasirinkimai ar tiesiog laikymasis pasenusių stiliaus taisyklių.

Ekstravagantiški nagai. Tebunie jie, jei jums 15 ir vis dar patinka rožiniai barstomi blizgučiai. Bet kai matau savo bendraamžę kaimynę, trijų vaikų mamą, gyvenančią jogos kelnėse, su ilgais, plėšriais akriliniais ir dar plastmasiniais deimantais nusegiotais “prancūziškais” nagais arba vestuvių metinėms pasipuošusią leopardiniais/zebriniais su grandinėlėm ir širdelėm, susigūžiu. Tokius mačiau, ahem, suaugusių filmuose. Tiesa, yra šiokia tokia išimtis – turiu pripažinti, kad su japoniškais manga apdarais ir raukinukų jūroje tie keisti nagai tinka, kaip teatrališkos išvaizdos dalis. Tačiau jei teatrališka išvaizda – ne jūsų stilius, raudonais, šampaniniais, rausvais (tik ne perlamutriniais – palikite juos laukiniuose 80-uosiuose), baklažano ir raudono vyno niekada pro šalį neprašausite. 

nagai.jpg

Marškinėliai su užrašais. Ypač ta kalba, kurios gerai nesuprantate. Nors grafiškai tie užrašai gali visai neblogai atrodyti, geriau žinoti, kas parašyta. Pavyzdžiui, Japonijoje anglų kalba mokyklose yra tokio paties svarbumo kaip muzika ar darbai, tad vietinė fast fashion industrija yra vienareikšmė lyderė beviltiškų marškinėlių užrašų srityje: “I am Fat” (Aš stora), “A beautiful woman is 1%  natural and 99% made up” (Graži moteris yra 1% natūrali ir 99% padaryta), “Everybody hates me” (Manęs visi nekenčia). JAV feministės už tokius lozungus kompanją teisman per naktį paduotų.

Visa susiderinus. Šis reiškinys mane labiausiai erzina. Dažnai stebiu panašaus tipo pokalbius socialiniame tinkle – pavyzdžiui, “ką dėvėti su sidabriniais oksfordais?” (“viešpatie, kur aš rasiu sidabrines kelnes? Kur taip apsirengus eiti?!”. Žinoma, jei taip galvosi, tai tik į Helovyno vakarėlį kaip Barbarela), “nerandu mėlynų batelių prie kažkurio mėlynos atspalvio suknelės!” (ir nerasi. Užtat tie sidabriniai atrodys kaip tik). Jūsų tikslas yra ne susiderinti nuo galvos iki kojų ta pačia spalva, o atrodyti harmoningai. Viena paprasta taisyklė, jei spalvų teorija skamba kaip kvantinė fizika – visos spalvos tinka su neutraliomis. Neutralios yra denimas, tamsi mėlyna, smėlio, chaki, visos rudos, pilkos, baltos, juodos ir metalo atspalviai.

susiderinus.jpg

Horizontalūs dryžiai. Nuostata, kad horizontalūs dryžiai – storinantis raštas yra tokia pat sutrūnijusi, kaip ir rankinės bei batelių spalvų derinimas. Taip, prie odos prikibusi siaurutėliausia suknelė su horizontaliais dydžiais gal ir ne pats puikiausias pasirinkimas, tačiau siaurutėliausia suknelė, net ir nedryžuota, nėra stiliaus viršūnė apskritai. Užtat dryžuotas kokono silueto paltas ar didelis, besiplaikstantis šeštojo dešimtmečio dryžuotas sijonas atrodys super šiuolaikiškai ir įsimintinai. 

Nubraižyti, atsilupinėję aukštakulniai. Pagalvokite, aukštakulniai yra glamūras (kalbu apie stilettus. Apie visokius storakulnius, storapadžius monstrus su kampuotomis nosimis nekalbėsiu – jie priklauso prie 90-ųjų mados katastrofų). Nieko nėra liūdniau už pavargusius aukštakulnius. Batai visada, visada diktuoja stilių – kad ir kokie puikūs būtų drabužiai, šukuosena, manikiūras - baisiabačiai jį sugadins. Ir atvirkščiai.  

Jogos kelnės. Mano nemeilė šioms pabaisoms yra beribė. Ypač, kai jos yra dėvimos NE jogos sesijoje. Su visa apatinio trikotažo ir sėdimosios anatomija kaip ant delno, nes dažniausiai ir klynas būna sulindęs kur nepriklauso, labai mėgstamos supermamyčių, kurios “galbūt” šiandien eis į jogą su vaikučiais, bet greičiausiai ne. Jogos kelnės yra toks pat blogis kaip sovietinis palikimas –  nailoniniai treningai su juostelėmis, priskiriami prie kasdieninio “stiliaus” ir kai kurių namie tebedėvimi.

Golfai. Visai nesvarbu, kad golfai, o dar ir po suknele, yra viena iš karščiausių 2015 rudens tendencijų (ir viena atgrasiausių). Ne visas tendencijas ant savęs verta dėti. Kaklas apskritai yra viena svarbiausių vietų -  V iškirptės vizualiai grakština, o golfai gerai atrodyti gali tik ant ilgų kaklų. Šalta, sakote? Teko girdėti apie šaliką?

Viskas juoda. Jei jūs ne Dafnė Gines ir jei daugiau nei 50% jūsų spintos sudaro juodi drabužiai, tai dažniausiai reiškia, kad, a) nemėgstate savo kūno ir manote, kad juoda lieknina. Bet kokios kitos spalvos gerai pasiūtas švarkas lieknins labiau, nei beformė juoda tunika/džemperis/bet kas nutysusio juodo; b) manote, kad juoda atrodo tiesiog super rafinuotai ir badass. Na taip, su žalsvu kostiumėliu kietai gal ir neatrodysite, nors kai kam tai pavyksta.

Daphne Guinness

Daphne Guinness